• Persoonlijke service
  • Gratis verzending vanaf € 50 in NL 
  • 30 dagen retourbeleid

Mijn LEDlamp knippert, hoe kan dat?

op June 26, 2023

Knipperen, zachter en harder branden, flikkeren, de lamp gaat niet uit. Dit zijn allemaal problemen die kunnen onstaan bij jouw LEDlampen en uiteraard wil je dat dit opgelost wordt. Wij hebben hieronder een selectie aan vaak-voorkomende issues gevonden mét oplossingen voor je opgesomd. Lees daarom hieronder hoe jouw LED probleem opgelost kan worden. 

1. Is mijn LEDlamp dimbaar? 
Niet iedere lamp is dimbaar in vergelijking met andere lampen zoals halogeenlampen en gloeilampen. Bij een dimbare LED-lamp moet de afbeelding hieronder te zien zijn. Anders is de lamp niet dimbaar. 

Logo dat aangeeft of een lamp dimbaar is of niet

Als je een niet-dimbare LEDlamp wordt aangesloten op een LEDdimmer dan kan het gebeuren dat de lamp gaat knipperen. Het kan zelfs gebeuren dat door de wisselspanning de lamp problemen gaat krijgen en voortijdig defect raakt. Sluit daarom een aan/uitschakelaar op de lamp om dat te voorkomen.

2. De LED-verlichting is aangesloten op een andere dimmer
LEDlampen gebruiken een lager wattage dan halogeenlampen of gloeilampen. Als je een halogeendimmer, die is ingesteld op de globale range van halogeenlampen, plaatst bij een LEDlamp dan is de wattage van de dimmer nog steeds vele malen hoger dan de maximale wattage van de LEDlamp. Hierdoor kan de lamp gaan flikkeren of helemaal niet dimbaar zijn. Sluit daarom altijd een dimmer aan op LED dat geschikt is voor LEDlampen.
3. Verschillende dimtechnieken
Om het allemaal wat makkelijker te maken zijn er meerdere dimtechnieken. De meest gangbare dimtechnieken zijn fase aansnijding, en fase afsnijding en gelukkig zijn er dimmers op de markt die beide technieken in een enkele dimmer hebben. De dimtechniek kan overigens anders vermeld worden op de dimmer of lamp

Fase aansnijding = Leading edge (RL)

Fase afsnijding = Trailing edge (RC)
4. LEDdimmer instelligen 
Hoe meer LEDverlichting wordt gedimd des te minder energie er wordt gevraagd. Verstandig is om van te voren de hoeveelheid wattage vast te stellen en dit in te stellen op de dimmer. De hoeveelheid wattage kan je namelijk instellen op de dimmer. Zo zorg jij ervoor dat je LEDlampen altijd perfect worden gedimd.
5. Aansluitingen op je netstroom
Stroomspanning is niet altijd van de beste spanning. Het kan zo zijn dat wanneer je grote apparaten aansluit op een enkele groep dat je stekkerblok of netstroom dit niet aankan. Een goed voorbeeld is wanneer je LEDverlichting minder gaat branden als je wasmachine aangaat. Je stroom moet dan verdeeld worden en dit zorgt ervoor dat je een fluctuatie krijgt.

Oplossing voor dit fenomeen is om grote apparaten niet aan te sluiten op dezelfde groep als je verlichting. LEDlampen zijn uiterst gevoelig voor verstoringen in het stroomnet.

6. Behuizing LED stuk
LEDverlichting kan niet stuk? Klopt niet helemaal. De gloeidraden/filamenten van de LEDlamp zullen niet zo snel doorbranden zoals je kan zien bij gloeilampen of halogeenlampen. Dit betekent natuurlijk niet dat er technologie in de lamp zit die stuk kan gaan. Als je LED-verlichting stuk is dan ligt dit vaak aan de driver van de lamp. Deze zit vaak ingebouwd in de lamp en kan in sommige gevallen vervangen worden.

Tip: In tegenstelling tot halogeenlampen en gloeilampen gaat LEDverlichting veel langer mee. Mocht je LEDlamp daarom defect zijn gegaan binnen twee jaar neem dan contact op met de verkoper. Grote kans dat je een nieuwe lamp krijgt. 

Hopelijk hebben wij jouw probleem nu opgelost. Mocht je LEDlamp nog steeds knipperen of niet aan gaan, neem dan contact met ons op en stuur gelijk de artikelcodes van je lamp en dimmer via de mail naar ons toe. Wij helpen je graag verder.

Laat een reactie achter
Terug naar boven