• Persoonlijke service
  • Gratis verzending vanaf € 50 in NL 
  • 30 dagen retourbeleid

Welke lichteffecten zijn er?

op January 29, 2023
Hoe je de lichtinval controleert in je ruimte heeft grote invloed op de ruimte zelf. Wat voor soort licht kan je gebruiken om het gewenste resultaat te behalen? Eerder hadden we het over verschillende soorten licht en nu gaan we het hebben over verschillende effecten van licht. 
Direct licht
Direct licht is licht dat een bundel direct uitstraalt op een object of vlak. Direct licht is vaak functioneel en gericht en bevat vaak een hoger aantal lumen zoals de Andy en Bendy. Direct licht gebruik je wanneer er bepaalde vlakken verlicht moeten worden die functioneel moeten zijn.
Indirect licht
Indirect licht is licht waarbij je niet direct de lichtbron kan zien. Het licht wordt weerkaatst via een oppervlakte en verlicht zo de ruimte op een subtiele manier. Indirect licht wordt vaak gezien als sfeerverlichting of decoratieve verlichting. Een goed voorbeeld zijn de Craquele lampen vanwege hun kopspiegel-effect.
Difuus licht
Difuus licht is licht dat wordt onderbroken door een lampenkap of een opale bol over de lichtbron. Doordat de kap het licht als het ware opvangt en over de hele kap verspreidt geeft het een mooi verdeeld licht. Difuus licht wordt gebruikt om sfeer en decoratie toe te brengen aan een ruimte.
Accent licht
Met accent licht verlicht je een bepaalde plek of voorwerp of felle en contrastieve wijze. Accent licht wordt veelal gebruikt door middel van bureaulampen, spotjes bij een aanrecht of gerichte verlichting op een schilderij. Het licht hoeft niet sfeervol en dient vaak een functionaliteit te hebben met een hoge CRI-waarde.

Afbeelding met vier verschillende lichteffecten

De vier lichteffecten op een rij. Direct licht, indirect licht, accent licht, difuus licht.

Nu je de lichteffecten weet kan je de kennis combineren met de verschillende lichtsoorten (lees in dit blog). Mocht je nou naar aanleiding van dit blog nog vragen hebben over de lichteffecten neem dan contact met ons op via het contactformulier of de chat voor gratis interieuradvies. 

Laat een reactie achter
Terug naar boven