• Persoonlijke service
  • Gratis verzending vanaf € 50 in NL 
  • 30 dagen retourbeleid

9 tips om meer licht in huis te creëren

op March 06, 2023

Een licht huis op het juiste moment is heel erg prettig (lees waarom hier!). Daarom zoeken mensen vaak een huis dat 'van zichzelf' veel licht heeft. Helaas heb je in deze huizenmarkt niet altijd te kiezen wáár je woont en kan je ergens wonen waar je veel donkere plekken en ruimtes hebt. Hoe creëer je meer licht in je huis? Wij geven jou hieronder tips over hoe je jouw donkere ruimtes en plekken meer licht kan geven. 

Uiteraard hoeft niet elke ruimte volledig belicht te worden. Sommige plekken verdienen het om wat donkerder te zijn zoals de badkamer. Je hebt hier wat meer privacy nodig en daarom zal natuurlijk licht door middel van raamkozijnen niet per se nodig zijn. Daarom zullen wij elke tip hieronder toelichten. 

Tip 1 - Een lichte basis vormen 
Laten we bij de basis beginnen, als jij een donkere ruimte in huis hebt is de kans groot dat er een donkere kleur op de muren zit. Donker absorbeert licht en zal het licht daarom niet weerkaatsen. Kijk daarom goed naar het geheel van de ruimte, hier kan je namelijk veel winst behalen met verlichten. Je hoeft niet per se je kleuren wit te verven of behangen maar je zou ook kunnen kiezen voor een lichtere kleur zoals geel of groen. 
Tip 2 - Afwerking van de ramen
Ramen zijn natuurlijk dé manier om meer licht in je huis te krijgen en het is nog gratis ook! Je kan het ook nog versterken door te kijken naar de afwerking van de kozijnen. Zijn deze van een lichte kleur dan haal jij heel veel 'licht-potentie' uit jouw ramen. Daarnaast is het verstandig om ze regelmatig te lappen zodat het licht onderbroken wordt door vuil. Lichte kozijnen en schone ramen zorgen ervoor dat jouw huis opener, frisser en lichter lijkt.
Tip 3 - Raam 2.0
Het hebben van schone ramen en lichte kozijnen is niet genoeg. Wat nou als er vanuit buiten de lichtinval wordt geblokkeerd of dat je op je vensterbank te veel spullen hebt staan? Dan zal het licht geblokkeerd worden en oogt jouw ruimte minder licht. Bekijk goed of je die grote kast, bank of het ornament buiten kan verplaatsen zodat de lichtinval niet geblokkeerd kan worden. 
Tip 4 - Lichte meubels
Je zal het vast wel door hebben, met licht creër je licht en dit geldt ook voor je meubels. Gebruik meubels met een lichte kleur en meubels die niet als een massief worden gezien maar waar je doorheen kan kijken. Een goed voorbeeld zijn de Witte Spool lampen van Tolhuijs. De lampen is niet een gevuld geheel en de witte afwerking zorgt voor een licht accent in jouw kamer. 
Tip 5 - Weerkaatsen van licht
Met de vorige vier tips heb je al veel handvatten om het licht te weerkaatsen. Mocht dit nou nog niet genoeg zijn dan kan je ervoor kiezen om spiegels te gebruiken. Plaats deze vlakbij lichtvlakken of het raam om de lichtinval te verbeteren. Bijkomend voordeel is dat door een spiegel de ruimte vaak groter lijkt en dus ook lichter.
Tip 6 - Een goed lichtplan 
Bovenstaande tips gaan vooral om hoe je met natuurlijk licht kan omgaan. Helaas is het in Nederland vaak donker en is het onvermijdelijk dat je lampen meer een rol gaan spelen om de juiste hoeveelheid licht te bepalen. Het is daarom belangrijk dat je lampen op de juiste plek hangen en staan. Om dit optimaal in kaart te brengen kan je een lichtplan maken.

Wil je weten hoe je een lichtplan moet maken? Wij leggen het hier voor jou uit. 

Tip 7 - Meer ramen 
Ben je sowieso toe aan een algehele verbouwing? Overweeg dan eens om in sommige ruimtes wat meer licht toe te laten door muren eruit te halen en ramen erin te plaatsen. Mocht dat niet lukken dan kan je ook overwegen om een dakkapel of dakraam te installeren.

Daarnaast kan je door de lichtinval warmte creëren op winterdagen. Win-win!

Tip 8 - Licht transporteren
Het klinkt wellicht wat raar maar vaak wordt licht geblokkeerd door objecten net zoals bij het raam. Heb je een massieve deur, tafel, of kast in huis dan kan je overwegen om deze te vervangen of te verplaatsen. Zo kan je meer licht doorlaten naar de donkere delen in je huis. 
Tip 9 - Wel licht maar geen privacy
Heb je al je deuren, ramen en gordijnen opengegooid? Grote kans dat je je nu bekeken voelt en dat is ook niet wat je wilt hebben. Daarom kan je raamdecoratie gebruiken dat ook nog eens licht doorlaat zoals witte lamellen en witte gordijnen.

Hopelijk heb je nu meer handvatten om jouw ruimte meer licht en sfeer te geven.

Mocht je nou naar aanleiding van dit blog nog vragen hebben of heb je inspiratie nodig over jouw interieur? Laat dat dan weten via de chat of neem contact op. 

Laat een reactie achter
Terug naar boven