• Persoonlijke service
  • Gratis verzending vanaf € 50 in NL 
  • 30 dagen retourbeleid

Een ode aan licht! En hoe je jouw LED verlichting voor jou kan laten werken

op February 13, 2023

Stimulatie van de hersenen, verbetering van de nauwkeurigheid en zelfs de kans op versnelling van het herstel van ziekte. De kracht van goed licht mag niet worden onderschat.We staan niet genoeg stil bij het feit dat we zeker in deze donkere dagen het grotendeel van de dag in kunstmatig verlichte gebouwen doorbrengen. En juist deze verlichting heeft directe invloed op onze dag én nachtrust.

Is de invloed van LED echt zo groot?
Ja. Waarschijnlijk groter dan je denkt. De welbekende biologische klok wordt namelijk voor een groot deel aangestuurd door licht.

Word je overdag blootgesteld aan verkeerd gedimd licht en in de avond blootgesteld aan te fel halogeen licht (zoals dat van een gloeilamp) dan raakt je biologische klok binnen 24 uur al helemaal in de war. Onderzoek toont aan dat dit de kwaliteit en kwantiteit van onze slaap negatief beïnvloedt. En dit kan weer direct invloed hebben op onze stemming, stressniveau en uiteindelijk zelfs op onze lichamelijke gezondheid. 

Het doorbrengen van onze dagen in een goed verlichte omgeving daarentegen kan de prestaties verbeteren en bijdragen aan een betere nachtrust.

Hoe verlicht je je omgeving optimaal?
Twee woorden: lumen & kelvin.

In de blogs Lumen - wat is het en hoe gebruik je het in je interieur en Kelvin, waar moet je op LEDten? Gaan we hier dieper op in.

Het resultaat van een optimale verlichting: meer productiviteit en energie
Een interessante studie die dit bewijst is een studie van het Lighting Research Centre. De deelnemers van vijf kantoorgebouwen in de VS droegen zowel in de zomer als in de winter licht-meetinstrumenten om hun lichtblootstelling te meten en vervolgens hun slaaptijden, wakkertijden en gemoedstoestand te registreren.

Conclusie: diegene die werden blootgesteld aan helder LED licht tussen 8:00 uur en 17:00 uur melden minder slaapstoornissen en lagere niveaus van depressie.

Goede verlichting draagt ook bij aan de gezondheid en prestaties op het niveau waar je direct iets van merkt, zo vermindert het vermoeide ogen en bijbehorende hoofdpijn en kan het de nauwkeurigheid verbeteren.

Waarom is LED verlichting de beste oplossing?
Omdat LED-lampen het potentieel hebben om zonlicht veel nauwkeuriger te repliceren dan fluorescentielampen. Dit is dankzij de ontwikkeling van slimme technologieën die LED armaturen gedurende de gehele dag in intensiteit en soms zelfs kleur kunnen aanpassen. Zo baden we de gehele dag in het licht dat perfect bij onze biologische klok past.

Interessant? Meer hierover vind je in deze blog over dimmen

Mocht je naar aanleiding van dit blog nog vragen hebben neem dan gerust contact op via de contactpagina of via de chat.

Laat een reactie achter
Terug naar boven