• Persoonlijke service
  • Gratis verzending vanaf € 50 in NL 
  • 30 dagen retourbeleid

Hoe hang ik een lamp op? 6 vragen die wij gaan beantwoorden

op January 23, 2023

Ja! Je hebt je nieuwe lamp eindelijk gekozen om in jouw eigen luxe woonkamer te hangen boven jouw eettafel of salontafel. De lamp is binnen maar nu moet je deze nog ophangen. Hoe ga je te werk en waar let je eigenlijk op bij het ophangen van een hanglamp? Wij leggen het in zes veelgestelde vragen voor je uit.  

1. Hoe bevestig je een hanglamp? 
Om een lamp op te hangen zijn er een aantal stappen die je moet volgen. Let op, dat je altijd voor jezelf nagaat of je de volgende stappen hebt gedaan. Je kan namelijk een schok krijgen mocht je iets vergeten zijn. 

Schakel de stroom uit
Schakel de lichtknop of de schakelaar in de meterkast om, om het stroom van het lichtpunt af te halen. Laat dit ook weten aan de andere mensen in het huis dat je dit hebt gedaan om ongelukken te voorkomen. 

Demonteer, eventueel, de oude lamp
De oude hanglamp kan je nu demonteren. Verwijder de plafondkap, en schroef de kroonsteen los van de fasedraad (zwartbruin) en nuldraad (blauw). Soms zie je nog een aardedraad (groen of geel) maar is niet vaak aanwezig. 

Bevestig de lamp
Bevestig de lamp aan de kroonsteen die nog aan het plafond hangt. Bevestig het blauwe draad aan blauw, en zwartbruin aan zwartbruin. De lamp kan je dan ophangen aan een haakje aan het plafond of je hangt hem decentraal. Weet je niet hoeveel lampen je boven je eettafel moet hangen bekijk dan dit blog.

Meerdere lampen boven een eettafel

2. Hoe bevestig je een stekker? 
Als je een snoer aan een stekker wilt bevestigen dan dien je eerst de stekker open te schroeven. Vervolgens zie je dat er aansluitmogelijkheden zijn voor een blauw en zwartbruin draad. Plaats de draden van het draad in de stekker zoals je dat ook bij een plafond doet. Schroef de stekker weer dicht en test de stekker in het stopcontact.

 

3. Hoe bevestig je een fitting?
Een fitting bevestigen, zoals deze bij Led Light District, is in vergelijking tot een plafondlamp en stekker relatief gemakkelijk. De fitting hoef je vaak niet open te schroeven en de draden van het snoer kan je, door de ingebouwde constructie van de fitting, erin drukken en deze blijven dan op hun plek zitten.

 

4. Hoe hoog hang je lampen boven je eettafel? 
Het is van belang dat je je lampen goed boven je eettafel hangt. Je wilt natuurlijk goed kunnen zien wat je eet en je wilt misschien daarna nog even lekker natafelen. Daarnaast moet het niet voor fysieke ongemakken zorgen. Je moet niet in de lamp kijken en als je opstaat wil je niet dat je je stoot aan de lamp. Speel daarom van te voren even met de hoogte maar als vuistregel kan je aanhouden dat je lampen tussen de 60 en 75 centimeter boven je tafelblad dienen te hangen. 

 

5. Hoe ver hang ik de lampen uit elkaar? 
Meerdere lampen naast elkaar boven een tafel zien we, gelukkig, telkens vaker. Wij vinden het vaak erg mooi en je kan goed met de samenstelling spelen. Je kan het beste ervoor zorgen dat de lampen op dezelfde afstand van elkaar hangen zodat het een mooi symetrisch effect geeft als dat is wat je zoekt. Voor een ronde tafel kan je vaak een enkele lamp of een bundel gebruiken zoals De Bendy Tripel. Wil je meerdere lampen boven je eettafel plaatsen maak het jezelf dan makkelijker door een plafondkap met drie aansluitingen of een plafondkap met vijf aansluitingen te plaatsen aan het plafond.

 

6. Hoe koppel ik meerdere lampen aan elkaar? 
Om meerdere lampen te koppelen aan een lichtpunt heb je een lasklem of kroonsteen nodig. Let hierbij op dat je goed de draden wegstopt. Je kan dan op dezelfde manier de lampen ophangen zoals beschreven bij vraag 1. 

Heb je na het lezen van het aansluiten van je lampen nog vragen? Neem dan contact via het contactformulier of gebruik de chatfunctie.

Laat een reactie achter
Terug naar boven