• Persoonlijke service
  • Gratis verzending vanaf € 50 in NL 
  • 30 dagen retourbeleid

Welke lichtsoorten zijn er? Hieronder lees je vijf verschillende

op January 19, 2023
Om erachter te komen welk soort licht het best past in jouw interieur is het goed om van te voren te bedenken wat je met je lamp wilt verlichten en wilt bereiken. Wil je iets uitlichten of wil je juist meer sfeer creëren? In een interieur zien we vaak dat er meerdere soorten licht worden gebruikt. We maken daarom onderscheid tussen een aantal soorten lichten namelijk: basisverlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting, gerichte verlichting en decoratieve verlichting. Wat deze soorten allemaal inhouden lichten we graag even toe.
Basisverlichting

Basisverlichting is de algemene vorm van verlichting in jouw interieur of huis. Het licht zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het licht. Basislicht kan niet ontbreken in jouw interieur omdat het heel functioneel is - je gebruikt dit als eerst als je een ruimte binnenloopt om je weg te vinden. Vaak is basisverlichting relatief fel en gaat het vaak om hang- en plafondlampen. Mocht je een dimmer (Lees: dimmen van LED) toevoegen dan kan je dit licht ook als sfeerverlichting laten fungeren. Mocht je alleen basisverlichting gebruiken dan is er geen contrast of accentuering waardoor er geen sfeer ontstaat.

Sfeerverlichting

Zoals de naam het al zegt gebruik je sfeerverlichting om meer sfeer in jouw interieur te laten ontstaan. Sfeerverlichting is een toevoeging op je basisverlichting en gebruik je vaak in de avond om een intiemere en gezelligere sfeer te laten ontstaan. Sfeerverlichting is vaak diffuus licht en dat betekent dat de lichtinval je indirect bereikt. De lampenkap is vaak dicht of het licht wordt weerkaatst via de muur of een combinatie van beiden.

Het verschil tussen basisverlichting (links) en sfeerverlichting (rechts)Verschil tussen basisverlichting en sfeerverlichting

Functionele verlichting

Functioneel licht zijn lampen die een specifieke functie hebben en fel licht geven zodat je goed kan zien waarmee je bezig bent. Functionele verlichting wordt vaak gebruikt in bureau- en leeslampen want fel licht is belangrijk om goed te kunnen lezen. Verstandig is om een dimmer te gebruiken op functioneel licht zodat je het ook als sfeerverlichting kan gebruiken.

Gerichte verlichting

Gerichte verlichting kan je in brede zin vergelijken met functionele verlichting. Gerichte verlichting lichten een plek, schilderij of boekenkast uit. Vaak zijn dit spotjes en klemspotjes. Ook kan je hiervoor bureau- of leeslampen voor gebruiken mits ze een beweegbare arm hebben zodat je de lichtbundel kan verplaatsen. Gerichte verlichting gebruik je over het algemeen om accenten toe te voegen in jouw interieur.

Verschil tussen functionele verlichting (links) en gerichte verlichting (rechts)

Verschil tussen decoratieve verlichting en gerichte verlichting

Decoratieve verlichting

Decoratie in je interieur is belangrijk en hetzelfde geldt voor decoratief licht. Zoals de naam al doet vermoeden gebruik je decoratieve verlichting alleen om decoratie aan je huis of interieur toe te voegen. Denk hierbij aan LED-strips en lichtsnoeren.

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben over de verschillende soorten licht? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier of gebruik de chatfunctie voor gratis interieuradvies.

Laat een reactie achter
Terug naar boven