• Persoonlijke service
  • Gratis verzending vanaf € 50 in NL 
  • 30 dagen retourbeleid

Verlichting in het Tijdperk van Duurzaamheid: Stap Over op LED

op November 29, 2023
In deze tijd waarin energiekosten de pan uit rijzen, is het vervangen van je huidige lichtbronnen door LED-lampen niet langer een luxe, maar eerder een noodzaak. Heb je net je woning perfect ingericht met verlichting die aansluit op jouw wensen, dan fluistert je portemonnee je in dat het tijd is om over te stappen naar LED. Maak je geen zorgen, we hebben alles voor je op een rijtje gezet.
Het kan soms lastig zijn om je oude lampen te vervangen door moderne LED-lampen. LED-technologie verschilt namelijk van die van halogeen- of gloeilampen, en het energieverbruik van LED-verlichting is efficiënter. De lichtopbrengst (aangeduid in lumen, lees hier meer) is cruciaal, omdat je wilt dat de ruimte voldoende verlicht is. Daarom hebben we hieronder een handige tabel opgesteld waar je eenvoudig kunt zien welk wattage en lumen je halogeenlamp genereert en welke LED-lamp je daarvoor nodig hebt.

Wattage Gloeilamp
Wattage Led-lamp
Aantal lumen
20 Watt 2,5 Watt
100 - 300 lumen
25 Watt 4 Watt
300 - 500 lumen
50 Watt 6 Watt
500 - 900 lumen
75 Watt 10 Watt
900 - 1500 lumen

In de tabel wordt duidelijk hoeveel energie je al kunt besparen met slechts één LED-lamp. Bovendien gaat een LED-lamp ongeveer 13 keer langer mee dan een gloeilamp. Houd er echter rekening mee dat wattage niet altijd overeenkomt met het aantal lumen, aangezien de helderheid van het glas ook een rol speelt.

Als je overstapt van halogeen- of gloeilampen naar LED-lampen, moet je ook rekening houden met de warmte van de halogeenlampen. Oudere LED-lampen hebben vaak een kille uitstraling. Daarom is het belangrijk om naar de kelvin-waarde te kijken (lees hier!) om dezelfde ambiance te behouden in je huis.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over het vervangen van je huidige lampen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de chatfunctie of het contactformulier voor gratis en vrijblijvend interieuradvies.
Laat een reactie achter
Terug naar boven