• Persoonlijke service
  • Gratis verzending vanaf € 50 in NL 
  • 30 dagen retourbeleid

Waar moet ik op letten bij het kopen van LED verlichting?

op May 29, 2023
Elektriciteit is duur, de wereld moet duurzamer dus je hebt de keuze gemaakt om over te stappen naar LEDverlichting. Een hele verstandige keuze dat zich terug zal betalen qua energieverbruik en in je portemonnee (zoals je hier kan lezen). Om je huidige halogeen- of gloeilampen te vervangen moet je wel aan een aantal dingen denken. Lees hieronder vaak voorkomende vragen die wij voor jullie beantwoorden. 
Welk wattage moet mijn LEDlamp hebben? 
LED-verlichting is zuiniger dan oudere-generatie verlichting. Dit houdt dus ook in dat de wattage van LEDverlichting lager ligt dan halogeenverlichting. Een goede is om dan naar de lumen te kijken van een lamp en te zorgen dat deze ongeveer gelijk is met je huidige lamp. Lees hier meer informatie over de wattages van LED en andere soorten verlichting. 
Is elke LEDlamp dimbaar? 

In tegenstelling tot halogeenlampen en gloeilampen zijn LED-lampen niet altijd dimbaar. Gelukkig staat dit goed vermeld op de verpakking echter moet je om een LEDlamp dimbaar te maken ook een LEDdimmer hebben geïnstalleerd. Dit is omdat de LEDverlichting minder wattage heeft dan een andere lamp en de dimmer dus ook fijner afgesteld moet zijn.

Een goede manier om te voorkomen dat je een LED-dimmer moet installeren is om direct over te stappen naar Smart Dim. Smart Dim lampen zijn gemakkelijk te installeren en te beheren met je smart phone of tablet. Smart Dim LED kopen? Bekijk hier onze collectie.

Past mijn LEDlamp in dezelfde fitting?
Een LEDlamp met een E27 fitting past in het armatuur met dezelfde fitting waar eerst een halogeenlamp of gloeilamp in zat. Dat moet geen probleem zijn. Andersom zou dat wel kunnen zijn omdat gloeilampen en halogeenlampen heter worden dan LEDverlichting. Hou daar, eventueel, rekening mee als je de stap terug maakt.
LEDverlichting geeft minder gezellig licht dan andere verlichting? 
Toen LED-verlichting nét op de markt kwam was het licht hoger in kelvin (lees hier meer over kelvin) dan andere lampen. Echter is dat nu niet meer het geval en kan je met LED nu ook een hele gezellige sfeer creëren. Deze meeste lampen geven nu zelfs warmer licht af dan de halogeenlampen en sommige geven zelfs kaars-warm licht af (1800 kelvin). 
Is LED net zo goed als een halogeenlamp? 
Een manier om de lichtkwaliteit te controleren is om te kijken naar CRI (colour rendering index). De CRI geeft aan hoe natuurgetrouw een lamp is (waarbij de zon een CRI van 100 heeft). Als je een goede lamp wilt dan zal deze minstens een CRI-waarde van 80 moeten hebben. Al onze lampen hebben minstens een CRI-waarde van 80 en sommigen hebben zelfs 90! 

Nu wij de meest voorkomende vragen hebben beantwoord hopen wij dat jij beter voor de dag komt om duurzamere verlichting te installeren bij jou thuis. Mocht je nog vragen hebben na het lezen van dit blog stel dan gerust je vragen via de chatfunctie of via onze contactpagina

Laat een reactie achter
Terug naar boven