• Persoonlijke service
  • Gratis verzending vanaf € 50 in NL 
  • 30 dagen retourbeleid

Watt heb ik nodig om mijn huidige lampen te vervangen?

op December 06, 2022
Je huidige lichtbronnen vervangen voor LED lampen is in dit energie-is-veel-te-duur-tijdperk absoluut geen overbodige luxe. Heb je nét jouw woning zo ingericht dat de verlichting is afgesteld op jouw wensen, vertelt je portemonnee dat je moet overschakelen naar LED. Geen zorgen, ik ga hier alles voor jou op een rijtje zetten.

Het is soms lastig om je oude lampen te vervangen voor modernere LED-lampen. LED zit immers anders in elkaar en het vermogen die LEDverlichting gebruikt is efficiënter dan halogeen- of gloeilampen. De lichtopbrengst (lumen -> dit lees je hier) is belangrijk om naar te kijken omdat je natuurlijk wel wilt dat de ruimte voldoende wordt verlicht. Daarom hebben wij hieronder een handige tabel gemaakt waarbij je gemakkelijk kan zien hoeveel wattage en lumen jouw halogeenlamp opbrengt en welke LEDlamp je hiervoor nodig gaat hebben. 

 

Wattage Gloeilamp
Wattage Led-lamp
Aantal lumen
20 Watt 2,5 Watt
100 - 300 lumen
25 Watt 4 Watt
300 - 500 lumen
50 Watt 6 Watt
500 - 900 lumen
75 Watt 10 Watt
900 - 1500 lumen

LED hanglampen van lampenwinkel Led Light District

In de tabel is duidelijk te zien wat een energiebesparing je met een enkele LEDlamp al voor elkaar kan krijgen. Daarnaast gaat een LED-lamp ongeveer 13 keer langer mee dan een gloeilamp. Let wel goed op dat wattage niet altijd gelijk staat aan het aantal lumen. De helderheid van het glas speelt hierbij ook een rol.

Mocht je veranderen van halogeen- of gloeilampen naar LEDlampen dan moet je hierin ook de warmheid van de halogeenlampen meenemen. De oudere LED-lampen hebben nog een hele witte en kille uitstraling. Daarom is het goed om naar de kelvin-waarde te kijken (zie hier!) om dezelfde ambiance te creëren in je huis. 

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over hoe jij jouw huidige lampen kan vervangen? Neem dan gerust contact op via de chatfunctie of ga naar het contactformulier voor gratis en vrijblijvend interieuradvies. 

Laat een reactie achter
Terug naar boven