• Persoonlijke service
  • Gratis verzending vanaf € 50 in NL 
  • 30 dagen retourbeleid

Wat voor verlichting boven je eettafel? Wij leggen het uit!

op February 05, 2023
Wat voor verlichting heb je nodig in je eethoek? Bij het samenstellen van jouw interieur is dit een vraag die je zal moeten beantwoorden maar waar let je allemaal op? Hieronder staan er vier pijlers waaraan je je kunt vasthouden. 
1. Ga voor gediffuseerd licht
Als je aan het eten bent wil je natuurlijk dat je goed kan zien wat je aan het eten bent. Echter moet je zien te voorkomen dat je voor felle basisverlichting gaat. Bij het dineren wil je een warme verlichting hebben waarbij je niet in de lichtbron kijkt (Lees: Welke lichteffecten zijn er?). Mocht je nou aan je tafel werken en daarna willen eten installeer dan een dimmer zodat je goed met de lichtsterkte kan spelen.

Sfeerafbeelding van drie LED hanglampen boven een bar.

2. Hang de lamp op de juiste hoogte van de tafel
Hoe hoog hang je de lamp? Veel mensen zouden hierop het antwoord niet weten terwijl het voor iedereen geldt. Hang verlichting 60 tot 75 centimeter boven de bovenkant van je tafelblad. Let op dat het hier gaat om een gemiddelde. Afhankelijk van de lichtbundel van je lamp, de lichtsterkte en natuurlijk jouw eigen wens bepaal je uiteindelijk de juiste hoogte. Tip: ga eerst spelen met de hoogte van jouw hanglamp voordat je het draad vastmaakt.
3. Let op de vormen van je lamp en tafel
Er wordt alom gezegd dat de vormen de lamp en tafel gelijk dienen te zijn. Dus een rechthoekige tafel zal beter verlicht worden door middel van een samenstelling van een drie of vijf lampen op een rij. Op die manier wordt de tafel evenredig verlicht en heb je overal voldoende verlichting. Dat neemt natuurlijk niet weg dat jij moet gaan voor wat jij mooi vindt. Interieur is subjectief. Echter biedt het wel houvast om te bepalen hoe jij jouw interieur zou kunnen indelen.
4. Zorg voor voldoende licht
Zoals in de inleiding is vermeld, je wilt natuurlijk wel kunnen zien wat je eet. Het is daarom van belang om lampen boven je tafel te hangen met genoeg lumen.  (Lees: Lumen? Wat is het en hoe kan je het gebruiken in jouw interieur?) Ga voor een lumenwaarde van rond de 350 en 450 lumen bijvoorbeeld de Bendy of de Paris hanglamp. De lampen combineren boven een rechthoekige tafel is dan aan te raden zoals is beschreven in punt 3.

Mocht je nog vragen hebben over hoe jij het beste de verlichting boven jouw eettafel kan inrichten neem dan contact op via het contactformulier of via de chat voor gratis interieuradvies. 

3 reacties
Geschreven door Jacqueline van der Vinne op February 06, 2023

@Joris, hartelijk dank voor het uitgebreide antwoord!
Ik heb ipv 3 toch maar 5 lampen besteld om het nog mooier op te vullen boven de eettafel, kan niet wachten tot ik de lampen binnen heb!

Geschreven door Joris Tolhuijs op February 06, 2023

@Jacqueline van der Vinne

Hi Jacqueline, dank je wel voor je reactie en wat leuk dat je bij Led Light District bent gekomen.

Omdat de lampen in een bundel schijnen zou je ze best in een rij kunnen ophangen, je tafel heeft nog steeds een langwerpige vorm. Echter is het goed om eerst even uit te proberen. Hang ze in een ronde vorm en in een rij en bekijk wat jij het mooist vindt.

Tot slot wil ik je nog adviseren om ons blog te lezen over hoeveel lampen je boven je eettafel wilt hangen. Zo kan je ook nog bepalen of het aantal lampen de juiste hoeveelheid zijn.

Zie: https://www.ledlightdistrict.nl/blogs/news/hoeveel-lampen-boven-je-eettafel-lichten-we-graag-even-toe

Hopelijk heb je voldoende informatie en kan je hiermee op weg. Mocht er nog iets anders zijn waarmee wij jou kunnen helpen dan horen we dat graag.

Fijne dag gewenst.

Joris Tolhuijs
Led Light District

Geschreven door Jacqueline van der Vinne op February 06, 2023

Wat een handige blog dit! Ook het artikel over lumen vond ik erg verhelderend, hier dacht ik nog helemaal niet aan bij het aanschaffen van een lamp maar de helderheid maakt inderdaad een impact.

Een vraag: als ik het goed begrijp kan ik dus het best mijn verlichting aanpassen aan de vorm van mijn eettafel.. Nu heb ik een ovalen eettafel van 180 bij 120, kan ik dan het beste de lampen die ik bij jullie ga bestellen (Organic Evo, Lindigo, Paris) in een rij of in een ronde vorm hangen?
Alvast bedankt :)

Laat een reactie achter
Terug naar boven